W USA termin „owoc” jest używany do wielu różnych produktów, a pomidor nie jest wyjątkiem. Pomidory są często gotowane z czosnkiem, cebulą i ziołami, stanowiąc doskonałą bazę dla sosów. Mają też świetny smak i są pełne antyoksydantów i witamin. Jako takie, są uważane za zdrową żywność. W przeciwieństwie do wielu innych owoców, pomidory nie są gorzkie.
Chociaż wiele osób uważa pomidory za warzywo, naukowcy i eksperci uważają je za owoc. Owoce są częścią roślin i pomagają roślinie w procesie reprodukcji. Obejmuje to tworzenie nasion, które pomagają roślinie produkować więcej kwiatów i roślin.
Najczęściej spotykana definicja owocu to jadalna część rozrodcza rośliny nasiennej. Owoc botaniczny ma co najmniej jedno nasiono i musi zawierać znaczną ilość soku, np. jagoda.
Aby określić, czy dany przedmiot jest owocem, badacze patrzą na jego cechy fizjologiczne. Na przykład pomidory mają puste części wewnętrzne, które są podobne do nasion. Ich miąższ jest jednak w ustach wilgotny i soczysty.
Inne przykłady owoców to marchew, ziemniaki, brzoskwinie, papryka i czereśnie. Podobnie, warzywa obejmują ogórki, brokuły i cukinię. Niektóre warzywa mogą być również spożywane na surowo, ale niekoniecznie mają nasiona w środku.
Istnieje wiele odmian pomidora. Generalnie odmiany te różnią się liczbą jamek lokularnych, czyli pustych części wewnętrznych, oraz wielkością i kształtem. Na przykład pomidor typu beefsteak ma ich kilka.
Istnieje również wiele sposobów klasyfikacji pomidorów. Nierzadko można je znaleźć w zupach, gulaszach, a nawet deserach. Choć nie są tak słodkie jak inne owoce, stanowią smaczny dodatek do każdego dania. Jeśli chcesz poszerzyć swoje horyzonty, dobrym miejscem na rozpoczęcie jest zastanowienie się, czy chcesz sałatkę z pomidorów czy ciasto z pomidorów.
Niezależnie od tego, co zdecydujesz, pomidory są fantastycznym dodatkiem do każdej diety. Zawierają niezbędny błonnik, przeciwutleniacze i są pełne witamin. Ponieważ są tak bogate w składniki odżywcze, powinny być regularnie spożywane obok innych owoców i warzyw. A więc, jaka jest różnica?
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), owoc jest organem rozrodczym rośliny posiadającej nasiona. Z kolei warzywo to roślina zielna, którą zbiera się dla jej liści, łodyg lub korzeni. Wiele z wyżej wymienionych warzyw jest w rzeczywistości klasyfikowanych jako owoce.
Zarówno Amerykański Departament Rolnictwa, jak i Amerykańskie Stowarzyszenie Wspierania Nauki umieściły pomidory na swojej liście owoców. Jednak klasyfikacja USDA nie czyni z pomidorów minerału ani zwierzęcia, choć to ostatnie nie jest technicznie prawdziwe.
Sąd Najwyższy Stanów Zjednoczonych rzeczywiście podjął decyzję w sprawie klasyfikacji pomidorów w 1893 roku. Chociaż nie próbowali naukowo przeklasyfikować pomidorów, orzekli, że pomidor jest warzywem w języku potocznym. Jednak jak w przypadku wszystkich tego typu decyzji, orzeczenie sądu dotyczyło jedynie prawa podatkowego. Co więcej, orzeczenie nie dotyczyło zawiłości rozróżnienia między owocem a warzywem.