Na rynku jest stale rosnąca liczba odmian pomidorów. Pomimo ich różnorodnych atrybutów, najlepsze pomidory można skategoryzować według ich koloru i smaku. Kolor pomidora i związany z nim smak mogą się różnić w zależności od środowiska uprawy i odmiany rośliny. Na przykład, różowe pomidory są zazwyczaj najsłodsze z całej partii, a czarne pomidory są zwykle opisywane jako dymne lub ziemiste.
Nic więc dziwnego, że ludzie zafascynowali się pomidorem. Chociaż może nie jest to pierwsza rzecz, która przychodzi na myśl, gdy myślisz o ogrodzie, może być zaskakująco satysfakcjonujące do jedzenia. W rzeczywistości najlepsze w smaku pomidory są zazwyczaj zbierane ze zdrowych roślin z dużą ilością liści, które otrzymują światło słoneczne. To pomaga roślinie produkować cukier i kwas.
Najstarsze i najbardziej tradycyjne odmiany są uważane za odmiany dziedziczne, które mają tendencję do bardziej naturalnej hodowli. Odmiany te oferują również większy wybór kolorów i smaków niż ich hybrydowe odpowiedniki. Na przykład pomidor koktajlowy to dobry wybór, jeśli masz mało miejsca i potrzebujesz dużej wydajności.
Pomidory występują w dwóch głównych rodzajach – zdeterminowane i hybrydowe. Odmiany zdeterminowane są kompaktowe i nie wymagają dużej klatki do podtrzymywania. Ładnie komponują się w wiszących koszach i świetnie sprawdzają się w pojemnikach o głębokości 12″. Z drugiej strony, pomidory hybrydowe są znane ze swojego jasnoczerwonego koloru. To zwykle te, które można znaleźć w sklepie spożywczym.
Najlepsze pomidory to również te o najbardziej złożonych smakach. Jeśli szukasz mięsistych, bogatych w smaku owoców, 'Gold Medal’ to świetny wybór. Tworzy duże, mięsiste owoce o pysznym, dymnym smaku.
Innym godnym uwagi pomidorem jest 'Brandysweet Plum’, który otrzymał najwyższe oceny w testach smakowych. Ten śliwkowy pomidor jest krzyżówką słynnego Red Brandywine i tak bardzo cenionego Sweet 100. Jego smak jest doskonały, co czyni go idealnym do produkcji sosów. Jednak najbardziej imponującym pomidorem ze wszystkich jest pomidor Slocomb. Nie chodzi tu o konkretną odmianę, ale o pomidora, który jest powszechnie uprawiany przez lokalnych rolników.
Jedną z najlepszych rzeczy w pomidorze Slocomb jest to, że jest on niezawodnym źródłem pysznych, świeżych produktów. Rolnicy uprawiający pomidora sprzedają go na lokalnych rynkach, do restauracji i sklepów spożywczych. W przeciwieństwie do tych sprzedawanych w sklepach spożywczych, te pomidory są zbierane w okresie największej dojrzałości, a następnie ręcznie pakowane na polu, aby zminimalizować obicia. Kiedy dostaniesz w swoje ręce jednego z nich, pamiętaj, aby zabrać ze sobą kilka serwetek, aby wchłonąć całą jego dobroć.
Chociaż istnieje wiele czynników, które wpływają na wybór najlepszych pomidorów, najważniejszym jest upewnienie się, że kupujesz od renomowanego producenta. Jest to szczególnie ważne w przypadku pomidorów heirloom. W odróżnieniu od swoich hybrydowych odpowiedników, pomidory heirloom są hodowane z naturalnych selekcji, które zostały wybrane pod kątem ich smaku i wigoru. Wiele odmian przekazywanych jest z pokolenia na pokolenie i rzadko można je spotkać w sklepach.