Jeśli szukasz smacznego deseru, który jest łatwy do przygotowania i wywoła uśmiech na twarzach Twoich gości, wypróbuj tę tartę z persymoną. To słodkie ciasto, które jest pełne ciepłych, pysznych smaków. Możesz przygotować ten przepis od podstaw lub użyć kupionego w sklepie ciasta. Ta tarta jest idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty matcha.
Na początek należy przygotować skórkę. W misce wymieszaj ze sobą miękkie masło i cukier puder. Następnie dodaj żółtka i skrobię kukurydzianą, aby utworzyć gładkie, kremowe ciasto. Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem 9-calowej formy do tarty. Umieść formę do tarty na blasze do pieczenia. Piec przez około 25 minut w środkowej części piekarnika. Kiedy tarta jest gotowa, wyjmij z piekarnika i pozwól ostygnąć przez około pięć minut.
Gdy tarta ostygnie, rozłóż na niej polewę. Posypać wierzch cukrem pudrem. Pozostawić na kilka minut, aby polewa się schłodziła. Do szybkiego opiekania wierzchu tarty można użyć palnika kuchennego.
Następnie wypełnij formę do tarty kremem. Umieść tartę na talerzu do ciasta lub drucianym stojaku, aby ostygła. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, przykryj tartę arkuszem folii, aby zapobiec nadmiernemu zabarwieniu. Po kilku minutach zdejmij folię.
Przed pieczeniem umieść kawałek pergaminu nad formą do tarty. Dzięki temu skórka nie będzie się nadymać. Pergamin będzie również pełnił rolę osłony przed ciepłem piekarnika. Upewnij się, że skórka jest równej grubości. Jeśli używasz patelni do pieczenia, wciśnij ciasto do patelni. W przeciwnym razie możesz nakłuć ciasto nożem i odszumować je.
Na koniec ułóż persymony wzdłuż ciasta. Ułóż je we wzór przypominający płatki. W trakcie pieczenia tarty, możesz ozdobić persymony kilkoma pokrojonymi w kostkę migdałami.
Jednym z najważniejszych aspektów przygotowania tarty kaki jest ciasto. Użyj wysokiej jakości ciasta francuskiego, takiego jak te z Pepperidge Farm. Mają one przyjemną, przewiewną teksturę i maślaną skórkę, która będzie doskonale smakować z tartą z persymonami.
Aby uzyskać bardziej świąteczny wygląd, możesz udekorować tartę z persymonami cukrem pudrem lub pokrojonymi migdałami. Możesz również posypać ją domową bitą śmietaną. Za pomocą foremki do wycinania ciast wytnij kształty do dekoracji. Możesz też użyć foremek do wycinania ciasteczek. Dekoracyjne kształty możesz zwieńczyć pokrojonymi w kostkę persymonami lub nadzieniem z kremu.
Tarta z persymoną to klasyczny i elegancki przysmak. Jeśli jednak szukasz czegoś bardziej egzotycznego, wypróbuj tę orzechową tartę wypełnioną persymonami. Dodanie do ciasta mielonych migdałów sprawi, że ciasto na tartę nabierze cudownej, ciasteczkowej konsystencji. Spróbuj dodać do swojej mieszanki odrobinę syropu klonowego i mączki lnianej.
Przy odrobinie praktyki, w krótkim czasie przygotujesz wspaniale wyglądającą tartę kaki. Pamiętaj tylko, że o tej porze roku jest sezon na persymony.