Z przyjemnością przedstawiamy artykuł, który powstał przy współpracy z funeris.pl
Usługi zapylania przez pszczoły są niezbędne dla wielu roślin. Niektóre z roślin spożywczych, które nie istniałyby bez tego procesu to jabłka, cytryny, ogórki, wiśnie, limonki, haskap i wiele innych.
Pszczoły są korzystne dla ludzi i środowiska. Pełnią wiele funkcji, w tym zapylanie, zbieranie spadzi z drzew i wytwarzanie produktów leczniczych. Jednak pszczoły stoją w obliczu wielu zagrożeń. Globalne ocieplenie, zmiany wzorców pogodowych, intensywne praktyki rolnicze i choroby to niektóre z głównych przyczyn zmniejszania się populacji pszczół. Problemy te mogą poważnie wpłynąć na światowe dostawy żywności i różnorodność biologiczną.
Pszczoły mają zdolność podróżowania na duże odległości w celu zbierania pyłku. Pyłek jest substancją życiową, która jest niezbędna do rozmnażania roślin. Zawiera kwasy tłuszczowe, aminokwasy, witaminy, minerały i białka. Pszczoły łapiąc i przechowując pyłek na swoim ciele, są w stanie przenieść go do swoich gniazd. W ten sposób mogą dostarczać niezbędne składniki odżywcze swoim koloniom.
Pszczoły miodne są najważniejszymi na świecie zapylaczami. Odpowiadają za prawie jedną trzecią wszystkich zapyleń upraw. Jedna kolonia pszczół może zebrać od 30 do 60 kilogramów pyłku rocznie.
Miód jest również ważny, ponieważ jest naturalnym środkiem słodzącym. Jest niskokaloryczny, pełen enzymów i antyoksydantów. Ponadto miód ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Co więcej, jest zdrowszą alternatywą dla syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy. Stosowanie miodu może pomóc dzieciom w walce z alergiami.
Chociaż pszczoły mają szeroki zakres korzyści, wciąż stoją w obliczu poważnego zagrożenia. W Stanach Zjednoczonych w ostatnich latach zginęło 40% wszystkich kolonii pszczół miodnych. Gdyby pszczoły miały całkowicie zniknąć, eksperci szacują, że całkowita ilość światowych zapasów żywności zmniejszyłaby się nawet o 5,7 mld dolarów rocznie.
Wiele osób interesuje się pszczołami. Pszczoła miodna jest pracowita i ma duże korzyści dla ludzi. Na przykład, pszczoły zapylają wiele upraw żywności, w tym nasiona lucerny, które są używane jako dodatek białkowy w paszy dla wołowiny. Dodatkowo pszczoły pomagają w produkcji mleczka pszczelego, odżywczej substancji, która zapewnia królowej pszczół przedłużone życie. Mleczko pszczele ma działanie przeciwzapalne i znane jest również z tego, że zapewnia efekt rewitalizujący.
Pszczoły miodne są również pomocne w rozwoju gospodarki człowieka. Są ważne dla zwiększenia produkcji roślinnej, a także przydają się do wytwarzania sześciu produktów z ula. Najcenniejszym z nich jest mleczko pszczele. Mleczko to wytwarzane jest przez młode pszczoły robotnice.
Mleczko pszczele jest stosowane jako środek na infekcje wirusowe. Innym pożytecznym produktem jest wosk pszczeli. Jest on wykorzystywany w kosmetykach i świecach. Ponadto posiada chemiczny odcisk palca, który można wykorzystać do jego identyfikacji.
Pszczoły są niezbędne dla zdrowia naszej planety. Ich działalność jest bardzo korzystna dla człowieka, gdyż stanowią one istotny element bioróżnorodności Ziemi. Pomimo zmniejszającej się populacji pszczół, nadal są one ważnym elementem naszego ekosystemu.