Ziemniaki są bardzo dobrym źródłem węglowodanów złożonych, witamin i minerałów. Są również dobrym źródłem błonnika. Jednak indeks glikemiczny ziemniaków jest bardzo wysoki. Może to powodować problemy dla osób z cukrzycą. Ostatnie badanie wykazało, że spożywanie ziemniaków może podnosić ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Najlepiej jest jeść ziemniaki z umiarem. Jeśli martwisz się o swoje zdrowie, powinieneś rozważyć spożywanie innych warzyw zamiast nich.
Ziemniaki zawierają alkaloidy, w tym chakoninę i glikoalkaloidy. Związki te są toksyczne, gdy są spożywane w dużych ilościach. Dlatego lepiej unikać chipsów ziemniaczanych lub innych pokarmów, które je zawierają. Najlepszym sposobem na utrzymanie tych toksyn z dala jest obranie ziemniaków.
Zielone ziemniaki również nie są dobrym rozwiązaniem. Te ziemniaki zawierają związek o nazwie solanina, który może powodować obrzęk i ból stawów. Ludzie, którzy spożywają te ziemniaki, mogą również cierpieć na bóle głowy, nudności i gorączkę. Ponieważ solanina jest skoncentrowana w zielonej części ziemniaka, ważne jest, aby wyrzucić wszystkie zwiędłe lub zielone ziemniaki. Należy również wyrzucić wszelkie kiełkujące ziemniaki.
Kolejnym problemem z ziemniakami jest to, że często kupowane są luzem. Pozostawienie ich w lodówce na dłuższy czas może spowodować ich zepsucie. Może to doprowadzić do powstania dużych narośli na zewnętrznej stronie ziemniaka i może spowodować, że zachorujesz. Ponadto, jeśli przechowujesz swoje ziemniaki w lodówce, mogą one nie rozwinąć najlepszego smaku po ugotowaniu. Dlatego powinieneś trzymać je w chłodnym, ciemnym miejscu.
Ziemniaki są bardzo uniwersalne, ale należy je jeść z umiarem. Po ugotowaniu są doskonałym źródłem białka i witamin z grupy B, a jednocześnie dostarczają sporej ilości węglowodanów złożonych. Nie są bardzo tłuste, ale zawierają trochę cholesterolu i tłuszczu. A ponieważ mają dużo błonnika, jedzenie ich może pomóc Ci pozostać pełniejszym.
Ale podczas gdy dobrze jest jeść ziemniaki z umiarem, powinieneś unikać odmian o wysokiej zawartości tłuszczu. Niektóre z nich to smażone ziemniaki, kwaśna śmietana i masło. Wszystkie te produkty mogą zawierać mnóstwo kalorii. Aby ograniczyć ilość tych tłuszczów, spróbuj nałożyć na nie salsę lub niskotłuszczowe wersje kwaśnej śmietany.
Ziemniaki są ważnym źródłem potasu. Ten minerał pomaga Twojemu organizmowi utrzymać zdrowe ciśnienie krwi, a ciemny miąższ ziemniaka dostarcza dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż jasny. Ciemniejsze ziemniaki mają również niższą zawartość kalorii.
Ziemniaki mogą być dobrym źródłem białka, ale nie zawsze łatwo jest sprawdzić, czy są dobrym źródłem białka. W szczególności należy uważać, gdy jemy ziemniaki, które są bardzo mięsiste. Miękkie ziemniaki mogą zawierać zbyt dużo wody, co może Cię odwodnić. Alternatywnie, możesz spróbować jeść ziemniaki, które są twarde. Tak czy inaczej, powinieneś unikać używania soli i kwaśnej śmietany podczas ich gotowania. Unikaj również smażenia ich w oleju obciążonym cholesterolem.
Pamiętając o tych faktach, możesz jeść ziemniaki z umiarem i cieszyć się nimi. Najlepiej jeść je z innymi kolorowymi warzywami.